Rss

1973 – 1974 Smyle

Smile

Inleiding:

In 1971 begint zanger/gitarist Bas Muijs een bandje samen met bassist Peter van der Vossen, diens broer en drummer Paul van der Vossen en gitarist Frank van Oortmerssen. Repeteren doen ze bij de Van der Vossens in Park Leeuwenbergh te Voorburg.

Naast covers van Beatles, Kinks, Stones en The Band speelt de groep ook eigen composities van Bas. Demo’s die de band naar platenmaatschappijen stuurt leveren in deze periode nog geen contract op.

Smyle_1

In 1972 verlaat gitarist Frank van Oortmerssen de groep en zijn plaats wordt ingenomen door Mark Boon die op dat moment overdonderd wordt door de gelijkenis van de stem van Bas Muijs met die van John Lennon.

Mark Boon: “Het was 1972, ik kwam net uit de militaire dienst toen ik in een lokale krant een advertentie las van een band op zoek naar een gitarist. Ik herinner me dat ik voor hun huis bij de voordeur stond. Bij het horen van het lawaai dat van achter de gesloten gordijnen kwam dacht ik; “ik ben hier weg!”. Ineens hoorde ik die stem en ik kon het niet geloven, was John Lennon aan het zingen? Dus ik belde aan en er werd open gedaan door twee broers, Paul en Peter van der Vossen, die speelde drums en bas. De zanger heette Bas Muijs, en niet alleen klonk hij als John Lennon, hij zag eruit als George Harrison!”

Smyle_1971

Mede door de inbreng van Mark – die de nummers opnieuw arrangeert, een nieuwe demo laat opnemen en voor een manager zorgt – weet de band de interesse te wekken van producer Jaap Eggermont.

Smyle.2Manager Henk van Leeuwen bedenkt de bandnaam Smile en Mark vervangt, in navolging van The Byrds, de i door een y, SMYLE dus.

George Kooymans (Golden Earring) is mede door de gelijkenis met The Beatles aangenaam verrast en besluit speciaal voor Smyle een nummer te schrijven, IT’S GONNA BE ALRIGHT, dat als eerste single wordt uitgebracht en de negende plaats in de hitparade haalt. Op de B-kant staat I SHALL BE HERE.

Ton bij Smyle

Smyle.4

Paul en Peter van der Vossen verlaten in april 1973 Smyle. Ton, als bassist en Cees Meerman als drummer zijn hun vervangers. 

hoes_3e_single_smyle___the_The Tandem

De tweede singel was The Tandem. THE TANDEM staat vijf weken in de top 40 met de twaalfde plaats als hoogste notering.

Op de B-kant staat het nummer I’M SO HEAVY. Beide nummers zijn geschreven door Bas Muijs.

The Tandem werd opgenomen in de Rainbow Studio aan het Sweelinckplein in Den Haag. The Tandem werd verder bewerkt in de legendarische GTB Studio aan de Haagsche Jan van Nassaustraat .

Tandem 2 (Custom)

Ton van der Meer

Fotoshoot

Voor promotie foto’s was een afspraak gemaakt bij de toenmalig Top-pop fotograaf Ronnie Hertz in Amsterdam. Daar de fotoshoot van de hoes van de Golden Earing, “Moontan“, nogal uitliep moesten de jongens van Smyle nog een hele poos op de gracht wachten voordat hun fotoshoot plaats kon vinden. Uit deze foto serie is o.a. het hoesje van de Tandem gekomen.

Smyle in de media

Smyle.13

Smyle tijdens AVRO’s Sportgala

PopsienOp TV was Smyle geen onbekende, zo waren er ondermeer optredens in Toppop en op 8 juni 1973 in ‘Popzien‘ met o.a. ABBA en The Cats. Aan de vooravond van de start van de Tour de France in AVRO’s sportgala, vanuit het Congresgebouw met daarin de presentatie van de Tour de France wielerploegen op 29 juni 1973 en ‘Muziek in uw straatje’ van Gerard van der Berg.

Ook in de kranten werd regelmatig over Smyle geschreven

Smyle.15

 

Smyle.14

Smyle.17

Optreden te Zevenaar

Op 5 september 1973 speelde Smyle op het Sphinx festival, gehouden in de veilinghallen te Zevenaar. Andere deelnemers waren destijds, o.a: Long Tall Ernie and the Shakers, Kayak, Supersister, LivinBlues en Harlem Handfats.

krantOp weg naar het optreden in Zevenaar met de Ford Taunus van Ton’s vriend Bernhard van der Berg knalt bij Utrecht de voorruit eruit.Smyle.7

Mark Boon: “We mochten Bernhard’s auto vaak lenen, en vochten dan om een plaats achter het stuur. Dat ding, een Ford Taunus 18M automaat, reed namelijk als de brandweer. Als ik reed plankte ik ‘m en dan reden we ’s nachts met 180 km per uur van optredens naar huis, dat mocht toen nog. Tja, we hebben wat bijna-dood ervaringen gehad in dat ding.”

Optreden te Arnhem

Na het optreden in Zevenaar, inpakken en naar Arnhem. Daar speelde Smyle op een popfestijn, op de Korenmarkt, ter gelegenheid van het Zilveren regeringsjubileum van Koningin Juliana.

Op dit popfestijn had Mr. Green and the Pink Panthers zijn premiëre. Ton zou, na Smyle, deel gaan uitmaken van deze formatie.

Cees Meerman, die te weinig affiniteit blijkt te hebben met het “poppy” Smyle-repertoire, wordt eind ‘73 vervangen door drummer Art Bausch. Art Komt als drummer van de beatgroep “BLUE PLANET”. Een Voorschotense/ Leidsche beatgroep die in de jaren ’60 – ’70 bekendheid verwierf op zowel regionaal als landelijk niveau. Cees Meerman zal uiteindelijk terechtkomen bij de succes formatie HERMAN BROOD & HIS WILD ROMANCE.

 

Foto’s optreden Smyle te Vlaardingen 1973

Dream of Me

De derde single van Smyle was DREAM OF ME/ HAVE I EVER LET YOU DOWN . Dream of me was een ballad die het niet verder weet te schoppen dan een stipnotering. Bij de opname van Dream of me werd Smyle begeleid door het Metropole orkest onder leiding van Harry van Hoof.

 

Crazy lazy little miss Daisy

Begin 1974 besluit Mark Boon, die zich niet langer kan vinden in het nieuwe Smyle-repertoire, de band te verlaten. Mark is nog wel te horen op Smyle’s vierde single CRAZY LAZY LITTLE MISS DAISY. Deze singel, met op de B-kant There’s no reason to cry, flopt jammerlijk.

Het nummer Crazy lazy little miss Daisy is nog wel op de verzamel LP “Te Gek” terecht gekomen. Smyle staat op deze LP samen met gerenommeerde groepen.

Smyle heeft zelfs met beroemde artiesten de kleedkamer gedeeld; zoals met ABBA, toen nog Björn, Benny Anna & Frida geheten en met een hele jonge Michael Jackson.

Afscheid van Smyle

Het laatse optreden met Mark vindt plaats in Utrecht. Mark Boon begint na Smyle, samen met zijn beoogde opvolger bij Smyle, Rob Vunderink, een band The Hammer, die later onder de naam DIESEL hits zal scoren in Japan, Canada en Amerika. Later komt hij nog bij Vitesse en de Margriet Eshuys Band terecht.

Ton van der Meer

Ton van der Meer

Bas, Art en Ton houden nog enige tijd audities om een nieuwe gitarist te vinden, maar voor het einde van het jaar wordt Smyle opgeheven.

Bas Muijs wordt, met zijn stem die heel erg lijkt op die van John Lennon, later bekend van zijn deelname aan het wereldwijd succesvolle project STARS ON 45 van producer Jaap Eggermont. Zijn gelijknamige zoon maakt furore in o.a. de bekende soap GTST.

 Smyle.22

Jaren later!!

In 2009 is de Glamrock CD, “Clap your hands en stamp your feet” uitgekomen. Een verzameling van Nederlandse Glamrock nummers uit de Jaren ’70. Op deze CD is het nummer van Smyle, She means a lot to me, de B-kant van It’s Gonna Be Alright, terecht gekomen. De presentatie van deze CD vond plaats op 18 april 2009 tijdens de Platen en CD beurs te Utrecht. Ter gelegenheid van het uitkomen van deze CD verzorgde Smyle, voor het eerst, in 35 jaar, een optreden. 

Voor dit optreden moest ook geoefend worden. KLIK HIER voor de fotoreportage van deze repetities en vergelijk het heden met het verleden!! Smyle bracht tijdens dit mini concert vier nummers ten gehore.

Mijn speciale dank gaat uit naar: 

Mark Boon, voor het gebruik van zijn foto’s en het beantwoorden van de vele mailtjes.
Bas Muijs, voor de gezellige avondjes waarin hij mij veel kon vertellen over Smyle en het gebruik van zijn archief.
Cees Meerman en Art Bausch, voor het Telefonische contact.
Edu van Hasselt, Red Bulltproductions, voor het contact en het gebruik van de promofoto’s vanSmyle.